dinsdag 22 april 2014

Pittige kiptajine met abrikozen, rozemarijn en gember




Voor 4 personen

- 2 eetlepels olijfolie en een klontje boter
- 1 ui,fijngesnipperd
- 3 takjes rozemarijn, 1 fijngehakt,de andere 2 gehalveerd 
- 40 gram verse gember, geschild en fijngehakt
- 2 rode chilipepers, zonder zaadjes en fijngehakt
- 1 a 2 kaneelstokjes
- 8 kippendijen
- 175 gram geweekte gedroogde abrikozen
- 2 eetlepels heldere honing
- 400 gram hele tomaten met sap uit blik
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- evt voor garnering wat basilicum

1. Verhit de olie en boter in de tajine of braadpan met dikke bodem. Roer de ui, gehakte rozemarijn, gember en chilipeper erdoor en bak tot de ui zacht is.

2. Roer de gehalveerde takjes rozemarijn en de kaneelstokjes erdoor. Voeg de kippendijen toe en bak ze aan beide kanten bruin.

3. Schep de abrikozen en honing erdoor en de tomaten met sap.
 Voeg indien nodig wat water toe, zodat de bodem van de tajine vol vocht staat en de abrikozen onder staan.

4. Breng het aan de kook en draai het vuur laag. Doe het deksel op de tajine of pan en laat alles 35-40 minuten zachtjes stoven.

5. Breng op smaak met zout en peper.Scheur de grote basilicumblaadjes en laat de kleine blaadjes heel. Bestrooi de kip ermee en serveer direct.


Serveer er bij voorkeur botercouscous bij en een groene salade.

Ik serveerde er botercouscous bij en een boerensalade met paprika en chilipeper.

Dit recept komt uit het boekje van Ghillie Basan.


Boerensalade met paprika, chilipeper en munt






Omdat deze salade enigzins pittig is en veel verse kruiden bevat, is het een mooi tegenwicht voor de zoete smaak van zware, stroperige tajines.
Voor 4 personen.

- 2 rode uien, fijngesnipperd
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 groene paprika, in stukjes
- 2 groene chilipepers, zonder zaadjes, fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 tenen knoflook, gehakt ( persoonlijk vond ik de hoeveelheid van 2 teentjes iets te..)
- flinke bos verse munt, gehakt
- flinke bos verse bladpeterselie, gehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- versgeperst sap van een halve citroen
- zeezout en versgemalen zwarte peper

Meng in een kom de uien, parika's , chilipepers, bleekselderij, knoflook, munt en peterselie. Voeg de olijfolie, het citroensap en zout en peper naar smaak toe.
Schep de salade goed om en serveer.


Dit recept komt uit het boekje Tajine van Ghillie Basan.


Related Posts with Thumbnails