zondag 9 oktober 2011

pompoen-sinaasappel-abrikozencake

Deze cake maakte ik gisteren, en hoewel je zou kunnen denken dat hij erg zoet is, valt dat best mee.
Er zit zelfs een  licht 'bittertje' in door het sinaasappelsiroopje en de rasp.







Benodigdheden voor 10-12 personen.(nagerecht /gebak)

  • 150 gram bloem, gezeefd, plus extra voor bestuiven
  • 225 gram flespompoen of boterpompoen, geschild en in blokjes van 2 cm(of ongeveer 225 gram pompoenpuree)
  • fijngeraspte schil  (niet het wit!) en sap van 2 sinaasappels (liefst biologisch).Boen de schil goed voordat je gaat raspen (als je geen onbespoten sinaasappels gebruikt) .
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 250 gram ongezouten  boter
  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 1/2 tl vanille-extract
  • 250 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 2 el geschaafde amandelen
  • poedersuiker en warme honing

Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Vet een taartvorm van 23-24 cm  doorsnede in.
Bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de vorm met bloem.

Stoof de pompoen 8-10 min.tot hij zacht toe is. Draai het vuur uit en laat de pan zonder deksel 1 min. staan om uit te wasemen. Laat de pompoen uitlekken, pureer hem en zet apart.

Kook het sinaasappelsap in een pan op middelhoog vuur 8-10 min., tot het stroperig is en tot ongeveer 2 el is ingekookt. Laat afkoelen.

Meng intussen de bloem en het bakmeel in een kom door elkaar.Klop de boter en suiker met de mixer op middelhoge snelheid tot een licht en luchtig mengsel.
Voeg een voor een de eieren toe, klop goed na elk ei.
Voeg de pompoen toe en klop tot alles goed gemengd is-het mag nog wat grof zijn.

Voeg alle bloem ,op 1 el na,toe en klop op de laagste stand tot alles gemengd is.
Meng voorzichtig de sinaasappelrasp, sinaasappelsiroop en vanille erdoor.

Schep de achtergehouden bloem door de abrikozen en roer ze voorzichtig door het beslag.Schep in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de amandelen.

Bak 60-75 minuten, tot een pen die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
Laat 5 minuten afkoelen in de vorm.
Neem de cake uit de vorm en laat afkoelen.
Bestuif met poedersuiker en besprenkel met honing.

(De erbij geadviseerde sinaasappelhangop heb ik niet gemaakt, omdat ik de cake als gebak serveerde.Maar als je graag het recept hiervan wil zien, laat het  me dan even weten.)

Eet smakelijk!


Bron: Delicious sept. 2011





Related Posts with Thumbnails