vrijdag 27 augustus 2010

Cake met verse vijgen



Omdat mijn vijgenboompje opeens zoiets had van: 'laat ik eens een paar rijpe vruchten afleveren', zocht ik een recept om deze vijgen in te verwerken. Jam had ik al gemaakt, nu dus maar een cake!



Ingrediƫnten:

Voor de cake
-50 gr boter, op kamertemperatuur
-175 g suiker
-1 ei
-250g bloem
-1/2 theelepel zout
-2 theelepels bakpoeder
-250 ml ongezoete gecondenseerde melk, ik gebruikte een blikje gezoete van Friesche Vlag
-1 theelepel vanille-extract
-1/4 theelepel amandel-extract
-175 g verse vijgen, in stukjes gehakt

Voor de vulling:
-325 g gehakte verse vijgen
-4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
-4 eetlepels water
-1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 C. Vet twee ronde taartvormen van ongeveer 20cm in.
2. Meng door een zeef in een grote kom de bloem, zout en bakpoeder. Zet apart.
3. Klop in een grote kom de boter en suiker luchtig. Voeg het ei toe en klop dit goed op. Voeg het bloemmengsel toe afgewisseld met de gecondenseerde melk. Meng vanille- en amandelextract en de 175 g vijgen erdoor.
4. Verdeel over de twee taartvormen. Bak ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven, of tot een prikker in het midden gestoken er schoon uitkomt.

5. Om de vulling te maken: Meng in een steelpan de resterende vijgen, bruine suiker, water en citroensap. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat zachtjes doorkoken tot het dikker wordt, in ongeveer 20 minuten. Smeer in een dunne laag tussen de 2 cakes in en besmeer ook de bovenkant met het vijgenmengsel.


Resultaat: een erg lekkere cake, wel tamelijk zoet. Misschien omdat ik de gezoete gecondenseerde melk heb gebruikt.Ik heb ergens gelezen dat je evt. koffiemelk zou kunnen gebruiken als alternatief, maar dat heb ik maar niet gewaagd.

Bron: Allrecipes.nl
Related Posts with Thumbnails