zaterdag 7 augustus 2010

Dean's Pain au Levain




Voor 1 brood van 735 gram:
- 300 gram tarwebloem
- 50 gram volk. bloem
- 130 starter (levain)
- 1/8 tl verse gist
- 1/2 tl.moutpoeder
- 1 1/4 tl zout
- 250 ml gekoeld water (ik had 175 ml nodig)
- 3-4 ijsblokjes


De dag voordat je gaat bakken:
De starter oppeppen, indien nodig,daarna alle ingrediƫnten, behalve het ijs ,in een kom doen. Met een houten lepel roeren totdat zich een deeg vormt.
Kneed dit op een licht bebloemd werkvlak in 15- 20 minuten (elke 3-4 minuten even 30 sec. rusten)in een zacht soepel en elastisch deeg.

Vet een kom lichtjes in,plaats het deeg erin en laat afgedekt op een warme plaats in ongeveer 3 uur tot bijna verdubbeld in volume,rijzen.

Haal het uit de kom, sla kort door, vouw het om zichzelf heen, 3-4 keer.
Plaats weer in de kom en dek af, weer een uur rijzen.
Het deeg zal nu bubbelig zijn aan het eind van deze rijs.

Plaats het deeg voorzichtig op het werkvlak en vorm een bal.
Dek af met plastic en laat 15-20 min. rusten.

Bereid intussen een rijsmandje of vergiet voor met een bebloemde theedoek.

Vorm de deegbal weer tot een bal en plaats het deeg met de mooie kant naar onderen in het mandje, dek af en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.

Plaats het mandje afgedekt in de koelkast, en koel ongeveer 10 uur, of de hele nacht.

De volgende dag:
2- 2 1/2 uur voordat je wilt gaan bakken, haal je het mandje uit de koelkast, nog steeds afgedekt,en laat dit op kamertemp. komen.

Plaats ondertussen een ovensteen in de oven (of een zware bakplaat)en een klein schaaltje.
Verwarm de oven voor op 250 graden C.

Snij het brood in, met een symbool of letter van je keuze, schuif het brood voorzichtig op de hete steen of bakplaat,in het midden van de oven.
Gooi de ijsblokjes in het schaaltje en sluit snel de ovendeur.

Bak 20 minuten, draai de bakplaat om of draai het brood, verlaag de temperatuur naar 200 graden C. en bak nog 10-15 minuten.

Laat afkoelen op een rooster.


Dit brood is goed gelukt en ook nog erg lekker!
Bron: Taste, baking with flour, Dean Brettschneider

Bosbessenjam met wodka en kersenconfiure met Creme de Cassis.



Zaterdag zag ik op de markt losse bosbessen en mooie kersen te koop,en omdat ik zin had in jam maken, ging er van beide soorten fruit een pond mee naar huis.

Voor 2 potjes bosbessenjam heb je nodig:

- 500 g bosbessen
- 200 geleisuiker speciaal (van Gilse)
- sap van 1/2 citroen
- 50 ml rode wodka

De gewassen bosbessen in een voor jam geschikte pan pletten met een vork en vermengen met de suiker en citroensap.
Al roerend aan de kook brengen, en 3 minuten goed door laten koken.(tijd gaat pas in als het goed blijft doorkoken als je roert).


Van het vuur nemen,1 minuut wachten en dan de wodka erdoor roeren.
Schep de jam in de geprepareerde jampotten, vul ze tot bijna aan de rand, draai de deksel erop en zet de potten 5 minuten ondersteboven.

Keer daarna om en laat geheel afkoelen.
Recept gebaseerd op van Gilse.



Voor de kersenconfiture,2 potjes:

- 500 gram kersen, ontpit en gehalveerd
- 50 gram honing
- 1 1/2 eetlepel citroensap
- 1/4 tl. kardemompoeder
- 1/4 tl. kaneelpoeder
- 30 ml Creme de Cassis
- 50 ml water
- 7,5 gram Marmello no.1(jammaker zonder toevoeging van suiker)

Dit recept is gebaseerd op recept van Sugercrafter.

Was de kersen,ontpit ze en halveer ze.Meng de honing met het water en de Marmello.
Verhit de kersen al roerend in een pan tot ze koken, voeg dan het honingmengsel toe, breng al roerend aan de kook en laat 1 minuut goed doorkoken, voeg de Creme de Cassis toe en schep het kersenmengsel in de geprepareerde potjes, deksel erop, omgekeerd op theedoek zetten en na 10 minuten omkeren en laten afkoelen.
Related Posts with Thumbnails